DE LA PRELEVAREA DE SÂNGE LA REZULTATE

De la prelevarea de sânge la livrarea electronică a rezultatelor, procedura durează, în general, 7 zile.

The length of the whole process depends on how smooth and problem-free its individual steps turn out to be. The basic steps include:

1. Prelevarea de sânge

O probă de sânge matern periferic de 9 ml este prelevată de o asistentă de sex feminin. Această cerință minimizează contaminarea potențială a probei rezoltate cu ADN masculin, care ar putea afecta procesul de determinare a sexului fătului (dacă este solicitat de pacientă). Proba de sânge pot fi recoltată încă din a 11-a săptămână de sarcină* și nu este nevoie să fie recoltată pe stomacul gol.

Screeningul TRISOMY test se efectuează între a 11-a și a 22-a săptămână de sarcină. Alegerea unei date mai devreme sau mai târziu este o decizie care, în general, depinde de preferința femeii însărcinate și de recomandarea medicului său, pe baza stării ei de sănătate.

Păstrată într-un vacutainer special de 9 ml (Streck Cell Free DNA BCT) conținând substanță anticoagulantă, proba de sânge trebuie să fie etichetată având cod de bare (etichetă inclusă în formularul special de comandă TRISOMY test, totodată se va completa și formularul cu toate datele necesare). De îndată ce tubul de transport este umplut cu sânge venos, acesta trebuie omogenizat (rotindu-l de 10 ori cu capacul în jos – fără să fie agitat!). A se păstra la temperatura camerei, ferit de surse de lumină excesivă, căldură sau îngheț.

 

*În urma unei decizii a Comitetului de Etică al Ministerului Sănătății din Republica Slovacă, Laboratorul furnizează rezultatul analizei numai la încheierea celei de-a 12-a săptămâni de sarcină.

Rezultatul analizei nu va fi disponibil până la încheierea celei de-a 12-a săptămâni de sarcină.

2. Livrarea probei la laborator

Împreună cu un formular special de comandă, fiecare probă este ține într-o pungă de transport și într-o pungă termică (fac parte din kit-ul de recoltare), care trebuie livrată la laboratorul Resident Laboratory srl. – Oradea în maximum 48 de ore după prelevarea probei de sânge.

3. Plata testului

Testul solicitat poate fi plătit direct la cabinetul medicului curant (plată directă către medicul care i-a recomandat pacientei testul TRISOMY) sau prin transfer bancar în contul societății noastre. Pentru mai multe detalii sunați la 0722.258.309.

4. Analiza probei de sânge în laborator

După ce plata a fost confirmată va începe analiza probei biologice.

5. În laborator: analizarea și evaluarea datelor cu un software special

1. Prelucrarea probei de sânge

Imediat ce vacutainerul ajunge la laborator, proba este procesată pentru a izola plasma care conține materialul genetic fetal în formă extracelulară. Plasma obținută ulterior va fi prelucrată în laboratoarele Trisomy test s.r.o. - Slovacia.

2. Izolarea ADN-ului

ADN-ul liber circulant se obține din plasmă utilizând o procedură de purificare precisă în mai multe etape. ADN-ul obținut provine atât de la mamă, cât și de la făt. ADN-ul fetal reprezintă aproximativ 13% din ADN-ul obținut din plasmă. Dacă proba de sânge nu a fost recoltată în conformitate cu protocolul de recoltare, este posibil ca celulele sangvine din probă să se fi dezintegrat și proporția ADN-ului fetal să fi scăzut, în acest caz ar fi imposibilă detectarea unei eventuale trisomii fetale. La izolare, se efectuează o verificare a calității probei, pentru a vedea dacă s-a produs sau nu o dezintegrare a celulelor sangvine. În cazul unei dezintegrări, este contactat medicul pentru a se solicita prelevarea unei noi probe de sânge.

3. Pregătirea probelor ADN pentru analiză

ADN-ul izolat este procesat în laborator - acest proces este denumit pregătirea librăriei pentru secvențiere. Aceste librării sunt necesare în scopul analizării probelor utilizând NGS (new-generation sequencing). Deoarece cantitatea totală de ADN obținută din plasmă este foarte mică, folosim o reacție de polimerizare în lanț (PCR) pentru a multiplicarea ei. Pregătirea librăriei pentru o secvențiere potrivită pentru procedura analitică durează 48 de ore.

4. Controlul calității

Screeningul TRISOMY test este o analiză costisitoare, consumatoare de timp, a cărui rezultat depinde foarte mult de calitatea probelor preparate. O analiză electroforetică fluorescentă sensibilă ne permite să vedem dacă pregătirea bibliotecii pentru secvențiere este potrivită sau nu pentru analiza solicitată. Librăriile pregătite corespunzător pentru secvențiere sunt folosite ulterior în faza următoare, care se numește „secvențiere”.

5. Pasul final - secvențierea

Prin citirea a 30 de milioane de fragmente în cursul unei proceduri analitice de 20 de ore, efectuăm o analiză cu acoperire redusă a genomului întreg (citim aproximativ fiecare a zecea bază, nu fiecare din ele există). Această metodă de secvențiere produce aproximativ 500 MB de date, care sunt ulterior evaluate folosind un software special, bazat pe un algoritm matematic unic. Serverul nostru de înaltă performanță poate să evalueze datele obținute dintr-o singură probă în câteva minute.

6. Rezultatul testelor

Pe baza datelor obținute, folosind un algoritm de ultimă generație și un model statistic și matematic sofisticat, specialiștii noștri de laborator pot determina rezultatul analizei.

6. Livrarea rezultatelor testelor la medici

Rezultatele secvențierii sunt trimise de la laboratorul Trisomy test s.r.o. înapoi la Resident Laboratory srl. Raportul cu rezultatele este transmis direct medicului care i-a recomandat pacientei testul și a prelevat proba de sânge.

Pacientele află despre rezultatele analizelor TRISOMY test, TRISOMY test XY sau TRISOMY test + de la medicii lor. Informațiile privind sexul fătului pot fi furnizate numai după terminarea primului trimestru de sarcină.

REZULTAT INTERPRETARE RECOMANDARE
Rezultate negative Nu s-a detectat niciuna din trisomiile 21, 18 sau 13. Un rezultat negativ nu trebuie să fie validat de un alt test; medicul curant al pacientei, de obicei ginecologul, va stabili conduita terapeutică potrivită pe baza rezultatului.
Rezultate pozitive S-a detectat o trisomie pentru unul dintre cromozomi. Un rezultat pozitiv al analizelor TRISOMY test, TRISOMY test XY sau TRISOMY test + trebuie confirmat printr-un test genetic utilizând o probă prelevată cu o metodă invazivă. Este foarte important ca pacienta să aibă rezultatele interpretate de către un specialist în genetică medicală.
Rezultate neconcludente Proba furnizată nu a putut fi prelucrată în conformitate cu principiile de bună practică de laborator sau rezultatul testului de screening nu răspunde la întrebarea de diagnostic, chiar dacă proba este analizată în mod repetat. Trebuie luată o altă probă de sânge (fără plată suplimentară), recoltată cu 14 zile după recoltarea inițială. Concentrația ADN-ului fetal în sângele matern crește progresiv în timpul sarcinii.

Metoda testului

Rezultatele negative se referă doar la acele tipuri de trisomii (sau alte tipuri de alterări) pentru care testul a fost proiectat să le detecteze (cromozomi 21, 18 și 13). Testul nu exclude prezența acelor tulburări genetice sau a altor afecțiuni care prin designul său nu au fost vizate și nu sunt acoperite. Rezultatul testului poate fi distorsionat din cauza sarcinii multiple, a sindromului geamănului dispărut sau a ADN-ului străin în proba de sânge matern – de exemplu, după o transfuzie, transplant de celule stem, transplant de organe, boli maligne ale femeii sau ale fătului. Rata de detecție a anomaliilor cromozomiale poate fi de asemenea afectată de forma de mozaic placentar, de sindromul geamănului dispărut, de mutații, de inactivarea genelor sau de alte tipuri de mecanisme genetice sau epigenetice. În astfel de cazuri, este recomandat ca prelevarea probei de sânge să fie precedată de o consultație cu laborator.

În ciuda sensibilității ridicate și a specificității acestor analize, un rezultat pozitiv de TRISOMY test, TRISOMY test XY sau TRISOMY test + trebuie confirmat printr-o analiză genetică a lichidului amniotic al pacientei sau prin prelevarea unei mostre de vilozități coriale. Un rezultat pozitiv al analizei TRISOMY test nu este un motiv suficient pentru avort.*

Datorită limitărilor biologice și tehnologice, precizia analizei TRISOMY test + în examinarea sindromului de microdeleție este relativ scăzută, comparativ cu trisomiile 21, 18 și 13. Având în vedere incidența scăzută a microdelețiilor în populație, nu au existat studii care să valideze în mod fidel acuratețea testului nostru care vizează aceste sindroame.

* Înainte de a recomanda analiza TRISOMY test, asigurați-vă că luați în considerare scopul, avantajele și posibilele riscuri, precum și alternativele disponibile pentru analizele TRISOMY Test și asigurați-vă că aveți toate informațiile necesare despre starea pacientei, informații care ar putea influența alegerea celei mai bune alternative de asistență medicală.


* În conformitate cu recomandarea Comitetului de etică al Ministerului Sănătății al Republicii Slovace, emisă la 4 februarie 2013 (http://www.health.gov.sk/Clanok?eticka-komisia-uznesenie-40-46).

Doriți să oferiți și Dvs. analizele Trisomy test?

Reprezentați un laborator sau doriți să deveniți partenerul nostru?