PĂRERILE PĂRINŢILOR ŞI ALE MEDICILOR

Următoarea listă include relatări de la părinții care au utilizat o variantă a analizei TRISOMY test, precum și opiniile specialiștilor.

Jana, 31 ani, Zvolen, Slovacia

Aș dori să vă mulțumesc că ați inventat această metodă de screening a sănătății copilului bazată pe probe de sânge matern. Datorită acestul test, am trecut doar prin trei săptămâni de suferință, în loc de câteva luni. Nu a mai fost nevoie să ne gândim la posibilitatea de a crește un copil cu handicap.

Testul a arătat că bebelușul nostru era, de fapt, sănătos, iar triplu-testul fusese greșit. Aș dori să vă mulțumesc încă o dată că ați făcut această metodă disponibilă și sper ca testul să fie disponibil tuturor mamelor, indiferent de mediul lor social sau financiar.

RNDr. Tomáš Szemes, PhD., profesor doctor, genetician molecular, autorul testului TRISOMY , molecular geneticist, TRISOMY test author

Analiza TRISOMY test este un exemplu strălucit al unei idei bune susținute de cercetare. Dacă astfel de idei sunt puse în practică, poate beneficia de ele un număr mare de oameni. Ca rezultat al dezvoltării pe termen lung a testelor non-invazive de screening prenatal puse în practică, numărul de amniocenteze a scăzut și din ce în ce mai multe femei se pot bucura de o sarcină relaxată. În același timp, oferă o motivație puternică pentru cercetări ulterioare.

Zuzana, 38 ani, Bratislava, Slovacia

Întotdeauna mi-am dorit să fiu mamă, dar am reușit să rămân însărcinată abia când aveam 37 de ani, iar asta, datorită FIV. Din moment ce acesta urma să fie primul și, probabil, singurul meu copil, am vrut să mă asigur că totul va fi perfect. Am considerat amniocenteza riscantă, și când am aflat despre analiza TRISOMY test, nu am ezitat. Este atât de simplu și fără durere – iar liniștea este neprețuită.

RNDr. Dagmar Landlová, citogenetician Medirex

Un proiect este de succes când se combină cercetarea excelentă cu un partener inovator care poate pune în practică rezultatele cercetării. Analiza noastră TRISOMY test este tipul ideal de proiect. În urma multor ani de muncă asiduă a autorilor săi, a fost dezvoltat de cel mai avansat complex de laboratoare – nu numai în Slovacia, ci și în Europa Centrală. Conceput pentru a exclude tipurile frecvente de trisomie fetală, testul nostru ajută femeile însărcinate să învețe mai multe despre sarcină și să se bucure de această perioadă magică de așteptare într-o atmosferă liniștită.

Janka, 30 ani, Banská Bystrica, Slovacia

Sarcina mea a fost absolut normală în primul trimestru, iar soțul meu și cu mine așteptam foarte mult copilul. Cu toate acestea, testul triplu a dezvăluit o complicație. Probabilitatea de a avea un copil cu sindrom Down era de 1:30. Am fost amândoi șocați și eu nu știam ce să fac. Medicul meu mi-a sugerat amniocenteza, dar mi-a fost frică să merg mai departe. Din fericire, ultima scanare cu ultrasunete a arătat că nu sunt motive de îngrijorare, iar Miško este un copil sănătos. Dacă aș fi avut șansa de a confirma rezultatele printr-un simplu test de sânge, n-aș fi ezitat o secundă. M-ar fi salvat de la săptămâni de așteptare și incertitudine.

RNDr. Gabriel Minárik, PhD., profesor doctor, genetician molecular, autorul testului TRISOMY , molecular geneticist, TRISOMY test author

Posibilitatea de a aplica rezultatele actuale ale cercetării și dezvoltării este crucială. Multe femei pe care le-am întâlnit au beneficiat de avantajele testelor genetice prenatale, care le-au ajutat să se bucure de sarcină fără stres inutil. Acest aspect face munca noastră mult mai interesantă.

Slávka, 34 ani, Žarnovica, Slovacia

Aveam 34 de ani și era a doua sarcină. Prima mea sarcină la vârsta de 26 de ani a mers bine. Cu toate acestea, femeile de peste 35 de ani au un risc mai mare de sindrom Down și este necesară o examinare ulterioară (dacă părinții doresc să fie siguri). Sincer, am avut anumite îndoieli… Am luat în considerare toate opțiunile disponibile la momentul respectiv. Am vrut să evit amniocenteza, care implică anumite riscuri de pierdere a sarcinii, chiar dacă poate identifica tulburări genetice ale fătului cu o precizie ridicată. În cele din urmă, am ales un screening prenatal non-invaziv bazat pe un test de sânge simplu și nu-l regret. Dacă această posibilitate ar fi existat acum zece ani, aș fi folosit-o cu siguranță. Pentru liniște și siguranță.

MUDr. Peter Križan, CSc., genetician clinic , clinical geneticist

Testul TRISOMY este un pas uriaș în domeniul consultanței genetice. Testul TRISOMY este o soluție bună pentru femeile însărcinate care se confruntă cu un risc crescut de trisomie, dar le este prea frică de analizele invazive. Este o opțiune pentru toate femeile însărcinate care nu se confruntă cu riscuri, dar doresc să se supună examinării „pentru a fi în siguranță”. O alternativă excelentă!

Martina, 29 ani și Juraj, 34 ani, Námestovo, Slovacia

Analiza biochimică de bază a indicat că unii dintre parametri erau, din cauza vârstei mele, puțin mai mari, ceea ce m-a făcut să fiu îngrijorată. De aceea, eu și soțul meu am decis să încercăm testul TRISOMY. Un simplu test de sânge și rezultatele au fost gata în câteva zile. Liniștea pe care am simțit-o atunci când medicul a confirmat că nu eram în pericol a fost de nedescris! Și, ca bonus, am aflat că vom avea o fetiță. De atunci i-am spus pe nume, ceea ce ne apropie pe noi trei chiar mai mult.