PUTEM SĂ VĂ RĂSPUNDEM ASTĂZI LA ȊNTREBĂRILE DESPRE FĂTUL DVS.

Putem exclude prezența anomaliilor cromozomiale încă din primul trimestru de sarcină, datorită analizei TRISOMY test – un test neinvaziv, sigur și fără durere, bazat pe o probă de sânge matern.

Despre TRISOMY test

Testul TRISOMY este un test de sânge neinvaziv, care poate – datorită sensibilității sale ridicate și specificității – să excludă prezența anomaliilor cromozomiale încă din a 11-a săptămână de sarcină. În cazul în care viitoarea mamă dorește să afle, testul poate determina și sexul fătului.

Ȋn comparație cu alte metode de

screening, TRISOMY test:

  • are o sensibilitate și o specificitate mai ridicată în ceea ce privește tulburările monitorizate,
  • minimizează rezultatele fals pozitive,
  • reduce numărul amniocentezlor necesare,
  • nu reprezintă niciun risc pentru mamă sau pentru copil.

În cazul în care viitoarea mamă dorește să afle, testul poate determina și sexul fătului.

ADN-ul fetal este deja prezent în sângele matern în stadiile incipiente ale sarcinii. Datorită unei proceduri speciale de screening de laborator, este posibil să se izoleze și să se analizeze acest ADN fetal, pentru a determina riscul de trisomie (trei cromozomi identici).

Fiabil

datorită sensibilității ridicate

Sigur

fără riscuri la prelevare

Fără durere

folosind doar sânge matern

Rapid

rezultate disponibile în câteva zile

Timpuriu

din a 11-a săptămână de sarcină

 

Analiza TRISOMY test va exclude

tulburări frecvente ale numărului de cromozomi (trisomia cromozomului 21, 18 și 13) *

va detecta

rezultate potențial fals pozitive ale testelor biochimice de screening prenatal.

va reduce

necesitatea amniocentezei (prelevarea invazivă a lichidului amniotic).

va determina

sexului fătului, dacă doriți să-l aflați

* Cauza sindroamelor Down, Edwards și Patau

Rata de detectare a sindromului Down

Metoda de screening
Disponibilitatea testului
Rata de detectare a sindromului Down
TRISOMY test2
Disponibil din a 11-a săptămână de sarcină*
> 99 %3
TRISOMY test XY2
Disponibil din a 11-a săptămână de sarcină*
> 99 %4
TRISOMY test +2
Disponibil din a 11-a săptămână de sarcină*
> 99 %4
Test combinat1,2
Disponibil din a 10-a săptămână de sarcină
80 %
Triple test1,2
Disponibil din a 14-a săptămână de sarcină
74 %
Test integrat cu ser1,2
Disponibil din a 10-a și 14-a săptămână de sarcină
85 %
Test integrat1,2
Disponibil din 10-a și 15-a săptămână de sarcină
92 %

1 Procentajul indică numărul de rezultate pozitive detectate de testul de screening, cu o rată fals pozitivă de 4,5%.
2 Procentul nu se referă la niciun alt defect al fătului decât la sindromul Down.
3 Într-un studiu de validare extins, analiza TRISOMY test a demonstrat o sensibilitate de 100% (95% interval de încredere 83,89-100%) și o specificitate de 99,95% (95% interval de încredere 99,70-100%)
4 Comparativ cu screening-ul TRISOMY test, sensibilitatea de detectare a analizelor TRISOMY test XY și TRISOMY test + este comparabilă, posibil chiar mai mare.

*În conformitate cu o decizie adoptată de Comitetul de Etică al Ministerului Sănătății din Slovacia, laboratorul furnizează rezultatul analizei numai la încheierea celei de-a 12-a săptămâni de sarcină. Rezultatul testului este dezvăluit și interpretat pacientei de către medicul care i-a recomandat testul.

 

Citiți mai mult despre sensibilitatea testelor prenatale non-invazive (NIPT)

Cui se adresează testul TRISOMY?

TRISOMY test este potrivit pentru orice femeie însărcinată, din a 11-a săptămână de sarcină.

Comparativ cu metodele de screening tradiționale, analiza TRISOMY test are rate de sensibilitate și specificitate mai mari pentru detectarea tipurilor de trisomie pe care este conceput să le monitorizeze. Prin urmare, acesta oferă un număr semnificativ mai mic de rezultate fals pozitive.

Este potrivit în special pentru femeile însărcinate:

  • care sunt îngrijorate cu privire la un posibil handicap al copilului, ca urmare a tipului de trisomie monitorizat;
  • care au vârsta de 35 de ani sau mai mult în momentul nașterii și ale căror rezultate de testare biochimică au fost negative (test combinat, triplu test, test integrat cu ser, test integrat);
  • care au conceput ca rezultat al FIV (fertilizarea in vitro);
  • u rezultate pozitive de screening biochimic, care trebuie confirmate prin teste suplimentare (amniocenteză);*
  • ale căror rezultate ale testelor de screening cu ultrasunete sugerează un risc mai mare pentru tipurile de trisomie monitorizate;*
  • care au născut deja copii cu o anomalie cromozomială,*
  • al căror părinte (ai căror părinți) a fost / au fost diagnosticat(ți) cu translocație de echilibru Robertson (un risc crescut de trisomie 13 sau 21);*
  • care au suferit avorturi recurente.*

* Testul de screening trebuie precedat de o consultație genetică.

TRISOMY test este util și în cazul contraindicațiilor ginecologice și obstetricale** care pot complica testarea invazivă prenatală (amniocenteză), cum ar fi:

  • riscuri sporite de avort;
  • tratamentul anticoagulant (tulburări de coagulare a sângelui);
  • riscul de imunizare datorat incompatibilității Rh (Rh-negativ);
  • perioada dintre săptămânile 14 și 16 ale sarcinii (risc crescut de complicații cauzate de amniocenteză);
  • placenta praevia;
  • fibroame uterine.

** Vă rugăm să consultați ginecologul / obstetricianul pentru toate contraindicațiile obstetricale.

Înainte de a vă decide să urmați testarea non-invazivă prenatală, consultați-vă ginecologul sau un specialist în domeniul geneticii clinice. Cereți-le mai multe detalii despre scopul, avantajele și posibilele riscuri, întrebați despre alternativele analizei TRISOMY test și asigurați-vă că înțelegeți pe deplin toate informațiile furnizate.

Nu uitați să vă informați medicul despre toate detaliile relevante legate de starea Dvs., care ar putea fi decisive în alegerea celei mai potrivite proceduri de asistență medicală.

Rezultatele TRISOMY test

Rezultatele non-invazive ale testelor prenatale furnizează informații despre anumite tulburări genetice cromozomiale frecvente (până la 85% din totalul tulburărilor genetice fetale). Trebuie să avem în vedere faptul că nu se pot identifica toate tulburările genetice sau de dezvoltare existente.

Rezultatele negative ale testelor prenatale non-invazive vă pot ajuta să evitați testarea invazivă, cum ar fi amniocenteza, care prezintă anumite riscuri legate de prelevarea de probe de lichid amniotic.

Sensibilitatea și specificitatea analizei TRISOMY test este mai mare de 99%

The sensitivity and specificity of the TRISOMY test is more than 99 %

Vă rugăm să rețineți: în ciuda sensibilității ridicate și a specificității în detectarea trisomiei cromozomilor 21, 18 și 13, analiza TRISOMY test este considerat un tip de screening, nu o metodă de diagnosticare. În consecință, un rezultat pozitiv trebuie să fie întotdeauna confirmat prin amniocenteză sau prelevare a unei mostre de vilozități coriale.

Rezultatul negativ al analizei TRISOMY test nu trebuie confirmat prin amniocenteză, ceea ce înseamnă, în majoritatea cazurilor, că viitoarea mamă poate evita testele invazive și riscurile acestora.

În cazul în care rezultatul analizei TRISOMY test este pozitiv, trebuie să vă faceți o programare la un specialist în genetică, care vă va îndruma pentru examinările necesare în aceste circumstanțe.

Într-un procent mic de cazuri, analiza nu se finalizează cu un rezultat univoc, iar analiza de laborator se dovedește a fi nereușită. În aceste circumstanțe, astfel de rezultate sunt considerate ca fiind „neinformative”, neconcludente, adică fără valoare de diagnostic. Analiza cromozomilor poate fi nereușită din cauza unei concentrații reduse de ADN fetal în sângele matern. Cu toate acestea, o concentrație scăzută a ADN-ului fetal în sângele matern nu trebuie înțeleasă ca un motiv de îngrijorare, deoarece apare în mod normal la aproximativ 5% din femeile însărcinate. Concentrația ADN-ului fetal crește progresiv în timpul sarcinii.

*Dacă o probă de sânge nu poate fi procesată de laborator în conformitate cu principiile de bună practică de laborator sau dacă rezultatele analizei nu oferă un diagnostic, laboratorul oferă gratuit o examinare repetată pe baza aceleiași probe de sânge (în acest caz, rezultatele vor fi disponibile în 10 zile, în loc de 7).
(acest lucru se aplică în aproximativ 10% din cazuri).